Pihakisa on käynnissä

ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT.

Voittaja julkaistaan Oma PIHA -lehdessä 1/2024, joka ilmestyy 12.1.2024.

Oma PIHA -lehti järjestää Suomen Paras Piha -kilpailun nyt jo 16. kerran, ja taso on jälleen erittäin korkea.

1. Leuat loksauttava mökkipiha

Helli ja Yrjö Kähkösen niemennokka sijaitsee Sotkamossa Hiidenportin kansallispuiston tuntumassa. Ympärillä on koskematonta erämaata ja rauhaisa järvi, johon pistävällä niemellä Kähkösten kesäparatiisi sijaitsee.

Hellin ja Yrjön ajatuksena on, että luonnon keskelle eivät sovi isot terassit tai laatoitukset. Vain matalat luonnonkivimuurit tai pölleistä tehdyt aidat rytmittävät pihaa joillakin reunoilla. Vaikka piha erottuu ympäröivästä kalliokumpujen ja soiden maisemasta, se elää sen kanssa sopuisasti rinnakkain ja näyttää juuri siltä, mitä onkin: mitä viihtyisin pihapiiri luonnon keskellä.

 

2. Värikäs kaupunkipiha yllättää

Tuija ja Timo Haapamäki ovat tehneet suurella rakkaudella pienestä kaupunkitontistaan Seinäjoen Hallilassa viihtyisän ja monikäyttöisen oleskelupihan. Sinne on saatu mahtumaan niin molempien kiinnostuksen kohteita kuin kauniita istutuksiakin. Kreikka on Tuijan ja Timon sydäntä lähellä, joten pihassa on kreikkalainen taverna ja portti sekä patsaita ja välimerellisiä kasveja. Pariskunta kutsuukin pihaansa ”köyhän miehen Kreikaksi”.

 

3. Monimuotoisuutta ja veden välkettä

Marjatta ja Matti Tuomisen pihalle johtavaa tietä on ilo astella. Reunalla seppelvarvut pyöristävät penkin kaartuvilla oksillaan, hortensiat ojentelevat suuria pallokukkiaan ja muhkeat tuijat vartioivat rivissä kuin kunniaa tehden.

Eläkeläispariskunta on rakentanut Mänttä-Vilppulassa sijaitsevaa pihaa alue kerrallaan parikymmentä vuotta. Jatkossa he aikovat jo enemmän pysähtyä nauttimaan aikaansaannoksestaan.

 

4. Huvilapihan tunnelmaa

Airi ja Pertti Nummen kaunis koti on entinen puutarhatila Muurlassa, joka on nykyisin osa Salon kaupunkia. Pihassa riittää ihmeteltävää, sillä harvassa paikassa pääsee näkemään esimerkiksi 70-vuotiaita tuijia. Vuosikymmenten mittaan Nummet ovat hellästi hoivanneet sekä täydentäneet pihaa ja rakennuksia.

 

5. Kasvien juhlaa

Katriina Asikaisen ja Juha Laihon perheen piha Tammisaaressa mykistää monipuolisuudellaan. On preeriaistutuksia, monilajisia, vaihtelevia mosaiikki-istutuksia, muotopuutarhoiksi tehdyt kasvimaat ja kesäkukkatarhat. Terassitkin on rakennettu kauniisti kasvillisuuden seassa polveileviksi.

 

6. Merenrantapihalla luontoa ja rakennettua

Arja Rautamies-Halmeen monipuolinen merenrantapiha Pyhtään Purolassa on rakennettu karuihin olosuhteisiin. Metsäisellä ja kivisellä tontilla oli alkujaan vain pieni kesämökki, puuvaja ja ulkohuussi. Kaksikymmentä vuotta sitten uudisrakennus, tumma hirsitalo valkeine ikkunapielineen ja koristelautoineen, muuttui vakituiseksi kodiksi ja pihastakin tuli entistä tärkeämpi.

Äänestys on päättynyt 19.11.2023 klo 20.
Äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti Viherpeukaloille ja kolme Pihakalenteria 2024.